Prazan džep štedi struju

Bez autora
Mar 20 2011

Novi cenovnici za struju, veći od 13,5 odsto za domaćinstva do 15 odsto za privredu, počeće da važe za desetak dana.Poskupljenje neće osetiti najsiromašnije porodice koje mesečno troše do 350 kilovata, jer je Vlada Srbije uslovila Elektroprivredu Srbije da za ugrožene i racionalne potrošače mora da obezbedi popust od 11,89 odsto. Zato će veliki broj domaćinstava sada nastojati da prestane sa rasipanjem električne energije, kako bi im računi na kraju meseca „mirovali“.

Prazan džep štedi strujuNovi cenovnici za struju, veći od 13,5 odsto za domaćinstva do 15 odsto za privredu, počeće da važe za desetak dana.

Poskupljenje neće osetiti najsiromašnije porodice koje mesečno troše do 350 kilovata, jer je Vlada Srbije uslovila Elektroprivredu Srbije da za ugrožene i racionalne potrošače mora da obezbedi popust od 11,89 odsto. Zato će veliki broj domaćinstava sada nastojati da prestane sa rasipanjem električne energije, kako bi im računi na kraju meseca „mirovali“.

Vlada Srbije odolevala je dugo da poveća cenu električne energije, jer bi to negativno uticalo na inflaciju. Poskupljenje je bilo najavljeno za početak marta, ali je odloženo za 1. april.

Veća cena struje prvenstveno je potrebna Elektroprivredi Srbije, jer samo tako može da nastavi sa neophodnim ulaganjima u elektrane. Poslednje poskupljenje bilo je u martu prošle godine, kada je cena kilovata „skočila“ za 11,5 odsto.

Ali, Vlada je sada odobrila poskupljenje samo uz uslov da EPS donese paket mera kojim će zaštititi najsiromašnije potrošače. Tako je odlučeno da sva domaćinstva koja troše do 350 kilovata mesečno imaju popust od 11,89 odsto. A redovne platiše i dalje imaju dodatnih pet odsto. Međutim, ove povoljnosti će važiti samo za one koji račune plaćaju u roku dospeća i nemaju zaostala dugovanja za struju. Po svemu sudeći, aprilske račune svi potrošači moraće da plate u punom iznosu, zbog pravila o povraćaju PDV. A na sledećem računu biće im obračunato umanjenje za prethodni mesec.

Oko 600.000 brojila nalazi se u vikendicama, napuštenim seoskim kućama i domovima gde vlasnici povremeno borave, i EPS neće odobriti popust za ova brojila. Podaci o ovakvim kućama i stanovima stizaće iz Poreske uprave.

U EPS kažu da je prošle godine 1.681.709 domaćinstava bilo u „zelenoj zoni“, pa se veliki broj porodica neće susresti sa većim računima samo ako budu uštedele kilovate.

- Prosečna potrošnja struje za domaćinstva lane iznosila je 391 kilovat - kažu u EPS.

- Zato očekujemo da će uz racionalniju potrošnju veliki broj domaćinstava uspeti da se uklopi u kategoriju ispod 350 kilovata. Uz redovno izmirivanje računa i novi popust, potrošači će imati smanjenje računa za 16,89 odsto. Ove povoljnosti važiće i za socijalno najugroženije porodice, kojim od ranije izdajemo račune umanjene za 35 odsto. Tako će oni koji nemaju za najosnovnije potrebe računi na kraju meseca biti prepolovljeni.

Domaćinstva su prošle godine prosečno morala da izdvoje 2.186 dinara za struju svakog meseca. Pa, brojke pokazuju da će novi računi biti za oko 200 dinara veći, za sve koji ne budu ispunili uslove da dobiju popust.

Ovo poskupljenje najviše će pogoditi građane koji se greju na struju ili tokom leta upotrebljavaju klima uređaje. Jer, baš oni koji zimi koriste etažno grejanje, TA peći ili uljane radijatore, mesečno potroše i više od 1.800 kilovata. Brojke pokazuju da je u „crvenoj zoni“ lane bilo 38.786 potrošača, što je 1,5 odsto od svih domaćinstava.

Ekonomisti kažu da će ovo poskupljenje struje uticati da potrošačke cene porastu za jedan odsto.

- Povećanje cene struje očekuje se već neko vreme i ugrađeno je u inflacionu projekciju Narodne banke Srbije - tvrdi viceguverner NBS Bojan Marković.

- Novi cenovnik električne energije uticaće na inflaciju, ali neće promeniti naše inflacione projekcije.

Nacrt novog Zakona o energetici, koji bi trebalo da bude usvojen ove godine, predviđa da cenu struje za domaćinstva ubuduće određuje Agencija za energetiku. Tržište električne energije trebalo bi da bude potpuno otvoreno 2015. godine, i od tada će se cene formirati slobodno.

Saveti za štednju

Elektroprivreda Srbije neprestano apeluje na potrošače da štede struju, a to će biti posebno važno od 1. aprila kada na snagu stupe novi cenovnici.

  • Tokom grejne sezone, potrebno je proveriti da li prozori i vrata dihtuju. Pa, ako hladan vazduh, ipak, prolazi u kuću, treba ih izlepiti izolacionim trakama.
  • Termoakumulacione peće treba „puniti“ tokom noći, jer tako se racionalnije koristi. A baš TA peć potroši oko 60 odsto ukupne struje u jednom domaćinstvu.
  • Bojler treba gasiti ako nikoga nema u kući duže od dana, a tokom rada njegova temperatura treba da bude podešena na oko 50 stepeni Celzijusa.
  • Frižider ne treba otvarati bez potrebe, a posude u njemu treba da budu pokrivene kako vlaga ne bi smanjivala efikasnost.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik